Guardia Turca de Smyrna

BARF Diyeti Nedir? Köpeklerde Çiğ Besleme

“Biologically Appopriate Raw Food” (biyolojik olarak uygun çiğ gıda) anlamına gelen BARF diyeti, köpeklerin çiğ beslenmesi anlamına gelir. Kuru mamalardan bir süre uzak durulan ve sadece çiğ etle beslenilen bir dönemdir.

Veteriner hekim Dr Ian Billinghurst tarafından ortaya atılan fikirden türemiş, tüm dünyada ilgiyle karşılanmıştır.

Barf Diyeti Fikir Babası Dr. Ian Billinghurst
Barf Diyeti Fikir Babası Dr. Ian Billinghurst

Köpeklerin sindirim sistemi doğrudan sağlıklarını etkiler ve oldukça hassastır. Bu sebeple bu beslenme şekli uygulanırken dikkatli olunması gerekir.

Barf diyeti köpeklerin doğasına uygundur fakat yine de bazı olumsuzluklar yaşanabilir. Temiz etler kullanıldığı takdirde bir sorunla karşılaşılmasa da kullanılan ete dikkat edilmediği zaman çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Bu diyeti köpeklerine uygulayan birçok kişi ortak bazı düşüncelere sahiptir. Hazır köpek mamalarının boya ve çeşitli katkı maddeleri içerdiğini düşünerek bunları köpeklerine vermek istemezler.

Ayrıca çiğ beslenme köpeklerin ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanmasında da etkilidir.

Çiğ etin içerisindeki parazitler ne kadar problem yaratabilecek potansiyelde olsa da gerekenler yapıldığı sürece bu köpekler için gayet sağlıklı bir beslenme şekli olacaktır.

Barf Diyetinde Önemli Noktalar

Öncelikle, kullanılacak etin güvenilir yerlerden temin edildiğinden emin olunması gerekir. Ayrıca etlerin birkaç gün dondurulması olası parazitleri engellemek için faydalı bir yöntemdir. Bu süreçte yiyeceklerin iyice temizlenmesi önemli bir detaydır.

Barf Diyetine Geçiş

BARF diyetine geçiş aniden olmamalıdır. Köpeğin bir süre alıştırılması sindirim sisteminde oluşabilecek sorunların önüne geçecektir. Fakat bunun kesinlikle kuru mamaya çiğ et karıştırılarak yapılmaması gerekir. Bu şeklide verilen etlerde bakteri oluşumu gözlenebilir ve bu durum köpeğin sağlığını olumsuz etkiler.

Bu diyette sadece et kullanılmaz ve çeşitli meyve sebzelerle takviye yapılır. Tıpkı ette olduğu gibi bu meyve sebzelerde de temizliğe dikkat edilmelidir.

Bu beslenmeye başlamadan önce yapılması gereken en önemli şey ise bir veterinere danışmaktır. Bütün sürecin bir uzmanın gözetimi altında ilerlemesi daha sağlıklı bir sonuç ortaya koyacaktır.

Kullanılacak etin miktarı ayarlanarak porsiyonlar halinde dondurulması gerekmektedir. Bu şekilde çözünen bir et tekrar dondurulmaz ve sağlık sorunu riskini arttırmaz.

BARF Diyeti Nasıl Hazırlanır?

BARF diyeti bir uzmana danışarak uygulanacak köpeğe göre belirlenen hassas bir beslenme şeklidir. Her köpeğin ihtiyacı, boyutu ve vücut yapısı faklı olacağından beslenme şekilleri de kendilerine özgüdür. Fakat ortalama bir şekilde bu diyetin nasıl hazırlandığından bahsedilebilir.

Her besin değerinin ayrı bir kaynağı vardır. Proteinler etten alınır. Bitkisel yağlar, yağ alımı için daha uygun bir seçenektir. Kalsiyum için kemiklerle yetinilebileceği gibi ekstra olarak yumurta kabuğu da verilebilir. Vitamin ve mineraller ise meyve sebzelerle sağlanır. Meyve sebzelerin hepsi köpekler için uygun olmayabilir. Özellikler C ve B vitamini açısından zengin olanların tercih edilmesi beslenmesi için daha uygun olacaktır.

Barf diyeti için zengin besin kaynakları
Barf diyeti için zengin besin kaynakları

Besinler genel olarak her diyet şeklinde aynı miktarlarda verilir.

  • %50 Kemikli et
  • %20 Kemiksiz et
  • %10 Sakatat
  • %20 Çiğ sebze, meyve ve yoğurt gibi ek gıdalar

BARF Diyetinin Olumlu ve Olumsuz Yanları

Barf diyetinin çıkış noktası da olan “köpeklerin doğalarına uygun olması” bu beslenmenin en olumlu yanı olarak değerlendirilebilir.

Çiğ beslenme uygulanan köpeklerde görülen en önemli değişim daha enerjik ve aktif olmalarıdır. Tüy yapılarında, diş sağlıklarında, kas ve kemik sistemlerinde olumlu değişimler gözlenir. Bir uzman eşliğinde dengeli ve dikkatli yapıldığında bu olumlu etkilerinin büyük çoğunu görmek mümkün olacaktır.

Günümüzde Barf diyeti birçok tartışmaya ve görüş ayrılıklarına sebep olmaktadır. Bir yandan bunun köpeklere iyi geleceğini savunan ve uygulayanlar olsa da bir yandan da tehlikeli ve zararlı olduğunu düşünenler de vardır.

Barf Diyeti ve Kuru Mama Konusunda Tartışmalar Devam Ediyor
Barf Diyeti ve Kuru Mama Konusunda Tartışmalar Devam Ediyor

Evrimsel tarihe bakıldığında köpeklerin soylarının kurtlara dayanması ve doğada etçil olmaları ev yaşamında da bunu devam ettirebilecekleri gerçeğini ortaya koyar. Fakat oldukça hassas bir besin dengesine sahip bu canlılarda dikkat edilmediğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, çiğ beslenme tek başına tehlikelidir demek pek doğru olmaz. Kuru mama ile beslenmede de çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Barf diyetine karşı çıkanlar genellikle yeterli besin değerlerinin sağlanamayacağı konusunda endişelidirler.

Bir diğer karşı çıkılan nokta ise hijyendir. Çiğ ette kolaylıkla üreyebilen bakteri ve parazitler köpeklerin sağlığı için tehlike oluşturabilirler. Bahsedilen bu iki sakıncalı durum da önce veteriner hekime danışarak sonra da çok dikkat edilerek ortadan kaldırılabilir.

Scroll to Top
Bizi arayın