Guardia Turca de Smyrna

Köpeklerde Kennel Öksürük Hastalığı

Kennel öksürük hastalığı köpekler için yüksek seviyede bulaşıcı bir hastalıktır. Köpeklerde solunum yolunu tehdit eden hastalıklardan birisidir. Bir virüsün veya bakterinin nefes borusuna ve bronşlara tutunması ile ortaya çıkar. Burada iltihaba sebep olan virüs veya bakteri köpeğin öksürmesine sebep olur

Hastalığın ismi bulaşıcı köpek trakeobronşiti olarak da bilinir. Türkiye’de ise hastalık genellikle köpeklerin bir arada bulunduğu barınaklarda yaygın olarak görüldüğü için ‘Barınak Hastalığı’ veya ‘Kafes Hastalığı’ olarak adlandırılır.

Köpeklerde Kennel öksürük hastalığı hakkındaki detaylı bilgilere beraber göz atalım.

Kennel Öksürük Hastalığının Sebepleri Nedir?

Belirttiğimiz gibi bu hastalık köpekten köpeğe geçer. Köpeklerin birbirlerine yakınlaştığı ve bir arada bulunduğu barınak ve bakım evlerinde sıklıkla rastlanır. Aynı şekilde enfekte olmuş bir köpeğin köpek parkına katılmasıyla da parktaki köpekler hasta olabilirler. Köpeğinizin oyun arkadaşları arasında hasta olanlar varsa Kennel öksürüğü masum bir koklamayla dostunuza da bulaşabilir.

Kennel öksürük hastalığı sadece solunum yoluyla değil, bulaş olmuş yüzeylerden de bulaşabilir. Örneğin evinizdeki bir köpek hastalığı kaptıysa evdeki aynı mama, su kabını kullanan köpek de hastalanabilir.

Kennel Öksürüğünün Semptomları Nelerdir?

Öksürüğün kuluçka dönemi genel olarak 3 ve 10 gün arasında değişir. Köpeğiniz hastalığı kaptıktan sonraki 3-10 gün arasında semptomları göstermeye başlayabilir. Belirtilerin azalması ve tamamen kaybolması birkaç gün veya haftalar boyu sürebilir. Çoğu zaman belirtiler kalıcı bir hasar vermeden düzelse de kimi vakalarda hastalık kronik bronşite dönüşebilir. Ayrıca hastalık yavru ve küçük boyutlu köpeklerde daha ağır geçer.

Evde birden fazla köpek varsa ve birisi belirtileri gösteriyorsa diğerlerini de veterinere göstermek isteyebilirsiniz. Çünkü köpeğiniz belirti göstermeye başlamışsa kuluçka dönemi bitmişten ve kuluçka boyunca diğer köpekleriniz de virüsle/bakteriyle temas etmiş demektir.

Kennel öksürük hastalığının semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Gürültülü, sert öksürükler. Öksürüğün sesi kaz sesine benzer ve derinden gelir. Köpeğiniz nefes nefese kalmış gibidir.
  2. Burun akıntısı
  3. Hapşırma
  4. Gözde tahriş
  5. Miskinlik
  6. İştah kaybı
  7. Yüksek olmayan ateş
  8. Depresyon
  9. Nefes almada zorluk
Kennel Öksürük veya Barınak Hastalığı
Kennel Öksürük veya Barınak Hastalığı

Bu belirtilerden kaz sesi benzeri öksürük tek başına bile olsa veterinere gitmenin zamanı gelmiş demektir. Diğer belirtiler varsa fakat öksürük yoksa altında yatan başka bir sebep olabilir. Bununla beraber Kennel tarzı öksürük köpek gribi gibi diğer ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Örneğin astım veya çeşitli kalp rahatsızlıkları da aynı şekilde belirti gösterebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kennel öksürüğü kolaylıkla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Köpeğiniz hastalığı hafif geçiriyorsa bir veya iki haftalık dinlenme tedavi için yeterli olacaktır. Dinlenmenin yanında köpeğin hastalığı daha rahat geçirmesi için öksürük azaltıcı ilaçlar verilebilir. Yine de veterineriniz hastalığa kısa sürede ikinci defa yakalanma riskini azaltmak için öneyici ilaçlar yazabilir.

Hastalığın kendisini yoğun gösterdiği köpeklerde nebulizatör veya vaporizatör reçete edilebilir. Köpekler için özel olarak tasarlanmış nebulizatör veya vaporizatörlerle evcil dostunuz hastalığı daha hızlı atlatıp eski neşesine kavuşabilir.

Köpeğiniz hastayken boyun tasması yerine gövde tasması kullanmak daha iyi olabilir. Öksürük ve iltihaptan dolayı nefes borusu tahriş olan köpeğiniz bir de tasma kullanırsa acısı artabilir. Boyun tasmaları öksürüğü de artırabilir.

Köpekleri Kennel Öksürüğünden Korumanın Bir Yolu Var Mı?

Bu hastalığa sebep olan bakterilerden bordetella için bir aşı bulunuyor. Köpeğiniz başka köpeklerle uzun süre bir arada bulunacağı ortamlara sık girip çıkıyorsa bordetella aşısı yaptırmak iyi bir fikir olabilir. Aynı zamanda köpek bakım evleri, eğitim kampları vb. yerler köpeğinizde bordetella aşısı olmasını şart koşabilir.

Aşı ağızdan damla yoluyla, burundan veya şırıngayla köpeğe verilebilir. Genellikle iki doz uygulanır ve dozlar arasında 2-4 hafta konur. İlk iki doz aşı yaptırıldıktan sonra her altı ayda bir hatırlatıcı aşı yaptırmanız gerekir.

Bordetella aşısının Kennel öksürüğü için kesin çözüm olmadığını bilmelisiniz. Kennel hastalığının bu bakteriden başka sebepleri de olabileceğinden köpeğiniz aşılı olsa bile hastalanabilir.

Hastalığı engellemenin bir diğer yolu da izolasyon yöntemidir. Köpeğinizde hastalık belirtileri fark ederseniz onu diğer köpeklerin yanına yaklaştırmamalısınız. Bu şekilde hastalığın sosyal çemberdeki köpekler arasında dolaşmasını ve yine sizi bulmasını engelleyebilirsiniz.

Scroll to Top
Bizi arayın